تاریخچه سینمای ایران 1
دوشنبه, ۸ تیر ۱۳۹۴، ۰۷:۰۰ ق.ظ
مهمترین حادثه تاریخ سینماى ایران در سال ۱۳۴۸، نمایش فیلم ”قیصر“ (مسعود کیمیایی) و ”گاو“ (داریوش مهرجویی) است.
نمایش این دو فیلم تحولى در جناحهاى مختلف فیلمسازى بوجود آورد و بعد سینماى تجاری، سینماى روشنفکرى و سینماى تلفیقى (از تلفیق دو سینماى تجارى و روشنفکری) بوجود آمدند.در فاصلهٔ دو فیلم ”قیصر و گاو“ فیلم ”امشب دخترى مىمیرد“ (مصطفى عالمیان) روى پرده رفت. فیلم ”گاو“ با تحقیق فراوان کارگردان آن داریوش مهرجویى و پیشنهاد غلامحسین ساعدى ساخته شد.
”گاو“ با حضور بازیگران توانا و قانع و امکانات امور سینمایى وزارت فرهنگ و هنر ساخته شد. این فیلم نخستین بار در شهریور ۱۳۴۸ در جشن هنر عرضه شد و به شهرت دست یافت. سپس کران عمومى یافت. پیرامون این فیلم بحث و جدلهاى زیادى از سوى صاحبنظران و منتقدان صورت گرفت.
این فیلم در جشنواره فیلمهاى سینمایى ایران، دومین فیلم برگزیدهٔ جشنواره معرفى شد و دو سال بعد از نمایش در ایران، بدور از چشم مسؤولان روانهٔ جشنوارهٔ ونیز شد که نتیجهٔ فوقالعادهاى به همراه آورد (شهریور ۱۳۵۰، سپتامبر ۱۹۷۱) و مورد تحسین و تمجید فراوان منتقدان و صاحبنظران قرار گرفت. فیلم گاو برگزیدهٔ مجمع بینالمللى منتقدان فیلم نیز شد و مجمع در ذیل دیپلم افتخارى که به داریوش مهرجویى داد این مطلب را نوشته بود: ”این جایزه به خاطر زیبایى پرجذبهٔ تصویرى و حساسیت انسانى و شاعرانهاى که فیلمساز در نشان دادن یک محیط اجتماعى کوچک داشته است به فیلم گاو داده مىشود.“